sunnuntai 28. helmikuuta 2016


Nolojen tilanteiden Matti   mikä minussa on vikana

 
Karoliina Korhonen:
Suomalaisten painajaisia
Vähäsanaista vertaistukea
Atena 2016. n.100 s.

Kuopion Musiikkilukion kasvatti Karoliina Korhonen opiskelee Oulussa ja valmistuu pian mediatuottajaksi. Vastikään hän sai vuoden 2015 somevaikuttajan tittelin, Some Awardsissa.
Suomalaisten painajaisia, samanaikaisesti julkaistiin myös englanninkielinen versio Finnish Nightmares. A Different Kind of Social Guide to Finland.

Korhosen piirroshahmo on supisuomalainen. Käsien asento muuttuu vaivihkaa. Ilme syntyy silmien mustuaisten vaihtaessa paikkaa ja vienoista viivoista silmien ympärillä. Viivasuu pyöristyy välillä. Ilmeet syntyvät ikään kuin huomaamatta.
Matin lakki on saanut loppusilauksensa sinisestä viivasta.

Tarinat etenevät kahdeksan välilehden mukaan. Miten käyttäydymme julkisissa kulkuneuvoissa, töissä tai asiakaspalvelussa. Ruoka hämmentää myös (rakas mämmimme). Tietysti meillä on päiväunemme.
Hississä kohtaaminen tuntemattoman kansaa ujostuttaa, mutta bussipysäkilläkään ei pidä tulla liian liki. Ja bussihan on jo täysi, jos jokaisella penkkirivillä istuu yksi ihminen, siis seisomme.

Liian usein mietimme, mikä minussa on vikana. Sekin on oma syysi, jos saat ala-arvoista palvelua.
Suomalaisen small talk on vertaansa vailla, ja tietysti joku ottaa tosissaan kysymyksesi ”mitä kuuluu”.
Korhonen todistaa kirjan loppusivulla, että suomalaisen hymy on aitoudessaan harvinainen.

Korhosen kirjaa lukiessa alkaa tuntua siltä, että meistä jokaisesta taitaa löytyä vähän Mattia.
Luin kirjaa itsekseni ja nauraa hörähdin tuon tuosta. Mietin, olisiko noloa nauraa ääneen ihmisjoukossa? Kenelle oikein nauran?  Kirjasta voi saada vertaistukea, kun huomaa nauravansa itselleen.

Karoliina Korhosen vahvuus on mielikuvituksessa. Hänen perheeseensä kuuluu mies ja kaksi kissaa. Mihinkä nuori nainen vielä ehtiikään, kun alkuvauhti on huimaa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti